Journalisten bag Putin-Trump-afsløringer kommer til Danmark


Del:


Få historien om Trumps forhold til Rusland, den væltede pakistanske præsident og sommerens svenske it-skandale på årets graverkonference.

Du får nu mulighed for at komme helt tæt på, hvordan amerikanske journalister har afdækket Ruslands tætte kontakt til Donald Trump-lejren og Putins forsøg på at påvirke præsidentvalget i USA. Hvordan den pakistanske præsident blev væltet i juli, og hvad der skulle til, før en it-skandale i Sverige fik to svenske ministre blev fyret i samme måned.

Sammen med en stribe af de journalister, der er nomineret til FUJ Priserne 2017, er de amerikanske, svenske og pakistanske kolleger trækplastrene til den store Graverkonference, der bliver holdt i DR Byen i København den 28. oktober i år.

Foreningen af Undersøgende Journalistik (FUJ) er ved at lægge sidste hånd på programmet, og arrangørerne har i år lagt vægt på, at de internationale gæster skal kunne fortælle om deres arbejde med et aktuelt afsæt.

”Programmet får et langt mere aktuelt indhold, end vi tidligere har set. Alle de tre internationale gæster vil formentlig producere endnu flere historier om Trump, Sharif i Pakistan og lækagen i Sverige i løbet af efteråret,” siger Thomas G. Svaneborg, der er bestyrelsesmedlem i FUJ og med til at arrangere Graverkonferencen.

”På vores konference skal journalister kunne få ny viden om den undersøgende journalistiske metode. I løbet af i år har vi blandt andet undret os over, hvordan i alverden de amerikanske medier kunne grave den ene Trump-skandale frem efter den anden. Hvilke metoder bruger de, hvordan arbejder de med kildekritik, og hvor meget fylder deres personlige holdninger i deres journalistik? Det er nogen af de spørgsmål, som vi har stillet os selv. Det skal Jo Becker fra New York Times gøre os klogere på, men festen stopper ikke her, for de samme emner skal vi vende med andre pakistanske, svenske og danske journalister,” siger han.

På konferencen kan du høre oplæg fra disse personer:

Jo Becker fra The New York Times kunne i juli afsløre, at Trumps søn under valgkampen i hemmelighed mødtes med en russisk advokat for at skaffe snavs Hillary Clinton.  Tidligere i år vandt hun desuden Pulitzer-prisen for sin afdækning af, hvordan Putins cyberhær angreb og påvirkede det amerikanske præsidentvalg.

Umar Cheema fra The News i Pakistan kan se tilbage på en sommer, hvor den pakistanske premierminister Nawaz Sharif blev afsat af landets højesteret. Det sker efter, at han har afsløret, hvordan Sharif har været involveret i korruption og hvidvask af penge, der blandt andet er blevet brugt til at købe lejligheder i London til hans sønner. Umar Cheema har blandt andet skrevet sine historier med afsæt i Panama Papers, der blev offentliggjort i april 2016, og som stadig får konsekvenser mere end et år efter.

Håkon Fostervold Høydal fra VG i Norge var i begyndelsen af oktober 2017 med til at afsløre bagmændene bag en af verdens største hjemmesider, når det gælder sexmisbrug af børn – the dark web. Vejen frem til afsløringen har været lang, og avisen måtte for eksempel via en pub i Brisbane, hvor journalist Håkon Fostervold Høydal opdagede, at hjemmesiden blev drevet af politiet. Håkon har med kort varsel sagt ja til at fortælle den vilde historie på Graverkonferencen.

Kristoffer Örstadius fra Dagens Nyheter reddede en del af sommeren for flere danske medier. Den svenske journalist kunne i juli afsløre, at den mørklagte fyring af direktøren i den svenske Transportstyrelse skyldtes omfattende brud på reglerne om rigets sikkerhed. Det kom for eksempel frem, at en lang række personfølsomme oplysninger var blevet håndteret forkert. Kort efter måtte den svenske statsminister fyre to ministre.

Det er FUJ, der arrangerer Graverkonferencen og i løbet af dagen fortæller de journalister, der er nomineret til foreningens fire graverpriser desuden om de metoder, som de har brugt i deres undersøgende arbejde.

På konferencen bliver der også mulighed for at deltage i en workshop med retsreporter i DR, Louise Dalsgaard. Louise Dalsgaard vil dele sine erfaringer med research på de sociale medier, som hun blandt andet har brugt til at afdække terrormistænktes brug af mobiltelefoner, bandemedlemmers netværk og vigtige detaljer i Kundby-sagen. Alt sammen med værktøjer som Graph Search, Ban jo og Facepager - og selvfølgelig de helt simple platforme som MobilePay, Twitter, Facebook og Instagram.

Endelig giver forfatteren bag årets bog om undersøgende journalistik, Scoop, et indblik i de øjeblikke, hvor journalisterne bag nogle af de seneste 50 års største afsløringer, opdagede, at de stod med et scoop. Peter Christensen, til daglig redaktør på Zetland, har blandt andet talt med reporterne bag afsløringerne af massakren i My Lai, Watergate, mordet på den sydafrikanske aktivist Steve Biko, massemordene i Srebrenica og Panama Papers.

Konferencen starter klokken 10.00 og slutter klokken 18.00 den 28. oktober. Herefter er der festmiddag og uddeling af FUJ-priserne på Berlingske i København.

Der kan købes følgende billetter til Graverdagen 2017:


  Gå tilbage