
Vinderne af FUJ Priserne 2017
Del:
Det blev Niels Sandøe, Michael Stenvei og Jesper Høberg fra finans, der fik tildelt FUJ Graverprisen, da årets FUJ Priser blev uddelt lørdag 28. oktober.
De tre journalister blev hædret for deres projekt ”Det store afgiftslotteri”. Juryens begrundelse lyder sådan her:
”Serien om 'Det store afgiftslotteri' har blotlagt, hvordan en hel branche havde udviklet en pengekarrusel, der snød både statskassen og almindelige bilkøbere for flere hundrede millioner kroner ved at undslå sig den normale registreringsafgift på leasingbiler. Importører af anerkendte bilmærker som Audi, Mercedes, Toyota og Hyundai var involveret, og for Toyota kunne journalisterne endog fremlægge intern dokumentation for, hvordan den japanske bilgigant delte gevinsten med sine egne forhandlere. Jesper Høberg, Michael Stenvei og Niels Sandøe har fremskaffet deres dokumentation gennem unikke og opfindsomme researchmetoder, hvor de for eksempel fulgte bilauktioner og sammenkørte oplysningerne med prisregistre hos Skat. Det lykkedes på samme tid de tre journalister at formidle de ofte komplekse sammenhænge i den omstridte ”bilvask”-model” ved hjælp af pædagogiske eksempler, grafikker og videoer. Serien har også fået en klar konsekvens: Den førte i efteråret 2017 til et politisk indgreb, som skal lukke den afslørede afgiftsfidus.”
Udover FUJ Graverprisen blev FUJ Aktualitetsprisen, FUJ Formidlingsprisen og FUJ Metodeprisen også uddelt.
FUJ Aktualitetsprisen gik til Per Mathiessen fra Ekstra Bladet for projektet ”Fusk med EU-midler i Meld og Feld”.
Aktualitetsprisen bliver givet til det projekt den journalist/ de journalister, der har bedrevet undersøgende journalistik i dækningen af en aktuel fælleshistorie i konkurrence med andre medier.
Juryens begrundelse for, hvorfor Per Mathiessen fik prisen, lyder sådan her:
”Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt har raset mod EU og beskyldt unionen for at misbruge borgernes skattepenge. Men partiet og dets frontfigur i Europa-Parlamentet har selv misbrugt EU-midler via den politiske alliance Meld og den tilknyttede fond, Feld. Det har Per Mathiessen fra Ekstra Bladet dygtigt været med til at afdække. Med en række afslørende nyhedshistorier har den politiske reporter blotlagt Morten Messerschmidts centrale rolle i skandalen. Men han er ikke gået efter manden og har blandt andet også afdækket, hvordan næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, er viklet ind i sagen. Det er et solidt stykke gravearbejde, Per Mathiessen har udført. Han har udvist stor metodisk opfindsomhed, og hans vedholdenhed kan kun imponere.”
FUJ Formidlingsprisen bliver uddelt til den journalist eller de journalister, der der har formidlet en undersøgende historie bedst.
Prisen gik i år til journalisterne Line Gertsen, Mathias Friis, Astrid Fischer, Maiken Steen Frederiksen, Laura Marie Sørensen, Niels Jacob Schøtt samt fotograf og klippet Thomas Overgaard fra DR Nyheder og Jonas Deiborg, Christian Stemann og Lise Højer fra P4 København. Holdet fik prisen for projektet ’Meningitis: Når læger ikke vil tage ved lære’.
Juryens begrundelse lyder:
”Et større hold journalister på tværs af DR har gennem længere tid dygtigt fastholdt fokus på, hvorvidt akutsystemet i Region Hovedstaden er tilstrækkeligt gearet til at kunne håndtere patienter med livstruende meningitis. Undersøgelsen er drevet frem af tre tragiske cases, hvor raske unge mænd inden for ganske kort tid blev alvorligt syge og døde, uden at personalet i akutsystemet opfangede ellers klare tegn på meningitis. Journalisterne og projektet hædres primært for den længere dokumentar i projektet, hvor disse cases foldes ud og fortælles. Det er hjerteskærende, grufulde historier, men de formidles på en sober og afbalanceret måde, uden at der forfaldes til unødig dramaturgi. Sideløbende med de tre cases formår journalisterne at løfte en større systemhistorie og påvise, at trods tidligere tiders advarsler, fejl og målsætninger om, at personalet på akuttelefonen skal være mere opmærksomme og vidende om meningitis, så sker der forsat fatale fejl. Journalisternes afdækning har efterfølgende fået klare konsekvenser for de afdelinger, der begik fejlene, og der er sat nyt fokus på efteruddannelse af personalet.”
For andet år i træk fik Emil Ellesøe Ditzel fra TV2 tildelt FUJ Metodeprisen – i år sammen med TV2-kollegaen Niels Lykke Møller. De fik prisen for projektet ’De store skatteskyldnere’
Juryens begrundelse er:
”Med udgangspunkt i en systematisk gennemsøgning af tingbogen har Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel fra TV 2 leveret et stykke undersøgende journalistik i særklasse. Deres arbejde giver helt ny viden om en række af de borgere, der tilsammen har oparbejdet en gæld på 100 milliarder kroner til Skat. Via avanceret digital research kombineret med klassisk opsøgende journalistik har journalisterne afdækket, at storskyldnere til Skat kan leve i fred og luksus i udlandet, alt imens Skat sender småskyldnere på tvang herhjemme. Dermed har Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel bidraget med vigtig viden om menneskerne bag milliarderne, og historierne har haft politiske konsekvenser i form af øremærkning af millioner til inddrivelse af udenlandsdanskeres gæld.”
I år blev 69 projekter indstillet til FUJ Priserne. Det er det største antal i FUJ Prisernes historie. Ud af de 69 projekter blev 12 projekter nomineret.
De nominerede, der var med i slutløbet, var:
Graverprisen:
- Thomas Gösta Svensson og Jesper Rise Børjesen, Ekstra Bladet, for ”Staten sælger ud: Sharia-Sheik overtager vaccine-fabrik”
- Morten Svith, Århus Stiftstidende, for ”Skandalechefen”
- Søren Kjellberg Ishøy, BT, for ”Rigspolitiets ulovlige aftaler”
Aktualitetsprisen:
- John Hansen, Politiken, for ”Svindel med udbytteskat”
- Mathias Friis og Ole Ryborg, DR Nyheder, for ”Meld-sagen”
Formidlingsprisen:
- Ketil Alstrup og Michael Bech, TV2, for ”Snyd eller Borrelia”
- Mathias Koch Stræde og Sebastian Abrahamsen, Dagbladet Information, for ”Forført”
Metodeprisen:
- Maiken Frederiksen, Laura Marie Sørensen, Thøger Kirk og Line Gertsen, DR Nyheder, for ”Skyggesiden af unges digitale liv”
Årets jury bestod af:
- Pierre Collignon (formand): Nuværende fellow ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet og tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten.
- Dorte Schou (ny): Redaktionschef, TV2 Nyhederne
- Sabine Matz: Redaktør i DR Nyheders undersøgende gruppe
- Kasper Krogh: Indlandsredaktør på Berlingske
- Anne Skjerning: Undersøgende erhvervsjournalist, ansat på P1-programmet Efterforskerne.
- Tom Heinemann: Undersøgende freelancejournalist og dokumentarist
- Anton Geist: Indlandsredaktør ved Dagbladet Information
- Valeria Helander: Undersøgende journalist ved svenske SVT (fx Uppdrag Granskning), bestyrelsesmedlem i Scoop og FGJ (den svenske pendant til FUJ)
Gå tilbage