Chefredaktør og Cavling-vinder træder ind i FUJ-jury


Del:


Når vinderne af FUJ-Priserne 2022 skal findes, bliver det med Jyllands-Postens chefredaktør Marchen Neel Gjertsen for bordenden. 

- Den undersøgende journalistik er i mine øjne den vigtigste journalistik. Derfor er det et kæmpe privilegium at kunne være med til at hædre den, siger hun. 

Marchen Neel Gjertsen overtager formandsposten i FUJ's jury efter Tanja Nyrup Madsen, der er chefredaktør på Mandag Morgen. Hun udtræder på grund af foreningens 3-årige rotationsprincip.

Juryens andet nye medlem er Thomas Foght, der er chef for Ekstra Bladets gravergruppe. Sammen med kollegaer vandt han i januar Cavling-prisen for artikelserien 'Mettes uønskede børn' om regeringens dobbeltspil i sagen om de danske børn i Syrien.

Thomas Foght ser frem til at dykke ned i 'det ypperste undersøgende journalistik, som danske medier har produceret det seneste år.'

- FUJ er den måske vigtigste forening i det danske medielandskab, fordi den fremmer og hylder den dybdeborende journalistik, der på daglig basis udfordrer magthaverne, afslører magtfuldkommenhed og holder vores samfund fri for svindel og humbug. Derfor er det mig en stor ære at være en del af juryen, siger han.

Graverchefen overtager jurystolen fra Louise Voller Midtgaard, undersøgende reporter på Danwatch, der også falder for FUJ's rotationsprincip. 

FUJ-priserne bliver uddelt i kategorierne Graverprisen, Aktualitetsprisen, Formidlingsprisen og Metodeprisen. Og de fire priser er ifølge den nye juryformand Marchen Neel Gjertsen både vigtige for branchen og resten af samfundet.

- Når vi hylder og anerkender konkret journalistik, er det både et vigtigt kollegialt skulderklap til medierne og journalisterne bag, men det er også med til at sætte barren for vores fag og rette spotlyset mod historier, som andre måske hellere havde set mørkelagt. Jeg glæder mig sindsygt meget til at få nærlæst alle de indstillede projekter, siger hun. 

FUJ's jury består af i alt otte medlemmer. De øvrige medlemmer sidder nu på andet eller tredje år og er: 

Jette Aagaard - undersøgende journalist, Berlingskes gravergruppe

Hans Peter Blicher, redaktionschef for undersøgende journalistik, TV 2 Nyhederne

Maria Andersen - journalist, Horisont (DR)

Mads Lorenzen - techjournalist, Ingeniøren/Version2

Morten Svith - journalist, Århus Stiftstidende

Sebastian Stryhn Kjeldtoft - Asien-korrespondent, Politiken 

I FUJ er vi stolte over, at journalister og chefer med tårnhøjt fagligt niveau hvert år påtager sig arbejdet med at gennemgå og vurdere de indstillede projekter.

Vi byder varmt velkommen til de nye jurymedlemmer - og siger tusind tak til Tanja Nyrup Madsen og Louise Voller Midtgaard for deres indsats til gavn for den undersøgende journalistik i dansk presse.  

Overordnet set adskiller FUJ-Priserne sig fra andre journalistiske priser ved at fokusere på den journalistiske metode. Det er derfor ikke nok at have gode kilder, skrivetalent eller ihærdighed.

Modtagere af FUJ-Priserne belønnes først og fremmest for at grave grundigere og mere konsekvent end de fleste og for at lægge ny og væsentlig viden frem for offentligheden.

Foto af Thomas Foght: Jonathan Damslund/Ekstra Bladet


  Gå tilbage