
Vinderne af FUJ-Priserne 2018
Del:
Berlingske løb med FUJ-Prisernes hovedpris "Graverprisen", da FUJ Priserne blev uddelt til Fagfestival i Odense 4. november. Prisen blev givet til journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund for projektet "Hvidvask i Danske Bank".
Juryen begrundede valget med følgende ord:
"Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen står bag et i særklasse imponerende stykke gravearbejde, der også har givet international genlyd. Journalisterne har i mere end halvandet år arbejdet på sagen. De har tilbagelagt mere end 50.000 kilometer i en utrættelig jagt på kilder og dokumenter. De har gennemgået mere end 140.000 banktransaktioner. De har dygtigt arbejdet på at beskytte deres kilder for hvem, det kan have ekstremt store og alvorlige konsekvenser at blive afsløret. Og de har med deres vedholdende arbejde dokumenteret, at Danske Banks estiske afdeling ikke alene var centrum for, hvad der ligner en af de største hvidvasksager i verdenshistorien, men at bankens hovedsæde i København tilmed sad adskillige advarsler overhørig gennem årene. Mens sagen nu granskes af bagmandspolitiet i Danmark og Estland, har de tre journalisters fænomenale indsats allerede haft adskillige konsekvenser: Blandt andet for Danske Bank-aktien. For formanden for Finanstilsynet, der er gået af. Og for Danske Banks topchef, Thomas Borgen, der som konsekvens af dette stykke fremragende gravearbejde af ypperste, internationale kaliber også forlod sin post."
Frederik Brun Madsen fra DR fik Aktualitetsprisen for tv-dokumentaren "De perfekte vidner". Om det projekt skriver juryen:
"Politiet rydder Pusher Street på Christiania, og en række mennesker anklages for pusher-virksomhed. Men foregik det på en måde, der tog vare på de anklagedes retssikkerhed?
Det er omdrejningspunktet for Frederik Brun Madsens dokumentar på DR, som indædt metodisk afdækker, hvordan anklagemyndigheden ned til de mindste detaljer koordinerer og aftaler vidneudsagn med de politifolk, der var med til rydningen.
Afdækningen krævede samkøring og analyse af tusindvis af dokumenter. Men grundigheden betalte sig. 'De Perfekte Vidner' endte med at afsløre dybden af en helt uholdbar praksis, hvor anklagemyndighed og politifolk afstemmer, hvad der skal siges i retten på en måde, som ender med at stille grundlæggende spørgsmål ved, om de anklagede fik en retfærdig behandling i retssystemet.
Efter dokumentaren er det besluttet, at flere af sagerne skal gå om. 'De perfekte vidner' handler om borgeres retssikkerhed. Det er undersøgende journalistik, når den er vigtigst."
FUJ Formidlingsprisen gik til Peter Eggert Vesterlund, Cecilie Frydenlund, Amalie Kønigsfeldt, Frauke Giebner og Sandra Brovall (TV2/ Impact TV og Politiken) for projektet "De misbrugte filmbørn". Om projektet skriver juryen:
"FUJ's formidlingspris går i år til en historie, der systematisk afdækker et systematisk misbrug af børn. Journalisterne har gravet en sandhed frem, som har været gemt væk i årtier. Men gennem et kæmpe kildearbejde og en stærk fortælling på tv og web lykkes det for journalisterne at formidle, hvordan voksne har manipuleret med børn og er sluppet af sted med gentagne seksuelle overgreb. Samtidig forfølger journalisterne sagen hele vejen op til nutiden og om på den anden side af jorden."
Den sidste pris FUJ Metodeprisen gik til dokumentarserien "Drabet uden lig" og journalisterne Jacob Kragelund, Morten Mouritsen, Jeppe Facius, Anders Peter Mathiasen og Kristen Jessen (Dokumentarkompagniet/ TV2). Juryens begrundelse lyder sådan her:
"En drabssag uden et lig, uden tekniske beviser, uden et gerningssted og uden vidner. To mænd, der ved to instanser er dømt for drabet på Henrik Haugberg Madsen, men som nægter sig skyldige og hævder sig udsat for et justitsmord. Og en datter, der sidder tilbage med den nagende tvivl: Er hendes far virkelig blevet dræbt, eller er han frivilligt forsvundet til udlandet? Det er ingredienserne i "Drabet uden lig", som tager den journalistiske metode til helt nye højder. De fem journalister iværksætter i denne True Crime-serie en egentlig politiefterforskning: De "genafhører" alle vidner og får ad den vej nye spor. De sender it-udstyr til tekniske undersøgelser i Norge. Og de formår via deres årelange og vedholdende arbejde at finde en varevogn med forbindelse til en af de dømte - en varevogn, som de med hjælp fra polititeknikere og dna-eksperter påviser, indeholder blodspor fra Henrik Hauberg Madsen. Journalisterne gør dermed det, som politiet ikke formåede i løbet af tre års efterforskning: De finder via deres imponerende, undersøgende arbejde - via deres metode - et teknisk bevis, der fjerner tvivlen om et justitsmord og underbygger, at Henrik Haugberg Madsen blev dræbt."
Herunder kan du læse juryens begrundelser for at nominere de projekter, som de fire vinderprojekter dystede imod i slutløbet.
Graverprisen
Jesper Tynell (DR) nomineret for projektet 'Demokratiets blinde øje'. Juryen udtaler om journalistens arbejde:
"Når alle andre journalister har forladt en sag og kastet sig over nogle nye, gør nogle få journalister noget andet: De bliver ved med at kigge. De bliver ved med at undersøge.
Jesper Tynell er en af disse journalister, og 'Demokratiets blinde øje' er en afdækning, der beviser værdien af at søge videre. Da de fleste andre var færdige med at dække Tibet-kommissionen, blev Jesper Tynell ved. Han blev ved med at søge efter svar på, hvorfor Tibet-kommissionens rapport endte, som den gjorde.
Med en kombination af ekstremt grundigt aktindsigtsarbejde og systematisk kildepleje fandt han ud af, at grundlaget for kommissionens konklusioner var ukomplet. Centrale mails fra højtplacerede politichefer var slettet og derfor aldrig undersøgt som en del af kommissionsarbejdet, selv om de kunne genskabes via backupsystemer. Siden kunne politifolk berette, at det var almindelig kendt praksis at sætte hindringer i vejen for lovlige demonstrationer under kinesiske statsbesøg.
Resultatet er en af de vigtigste undersøgelser i nyere dansk journalistik; en afdækning der rejste bekymringer om lovligheden af myndighedernes ageren, som rejser tvivl om hele grundlaget for kommissioners arbejde – og som endte med at føre til en genåbning af Tibet-kommissionen med et udvidet mandat.
Thomas Foght og Jeppe Findalen (Radio24syv) for "Paposhvili-sagen". Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
"Paposhvili-sagen er historien om, hvordan alvorligt syge udlændinge blev sendt ud af landet med et ulovligt afslag i hånden, og endnu et eksempel på, at Udlændinge- og Integrationsministeriet har administreret i modstrid med Danmarks internationale forpligtelser.
Ministeriet ignorerede i adskillige måneder den såkaldte Paposhvili-dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, men Radio24syvs vedholdende arbejde har sat ministeriet under pres og kan have fået betydning for flere af de udviste, syge menneskers fremtid.
På baggrund af sagen har ministeriet iværksat en eftersøgning af de ulovligt udviste og en større gennemgang af flere hundrede sager om humanitært ophold. Derudover har afdækningen vist, at Udlændinge- og Integrationsministeriet ikke havde en fast procedure for at holde øje med internationale domme, der kunne have betydning for Danmark og dansk lovgivning."
Aktualitetsprisen
Christian Heide-Jørgensen og Søren Lissner (Politiken) nomineret for projektet 'Dansk VM i kløerne på ishockeyens bagmænd'. Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
"I 2018 kom det, der blev kaldt den største sportsbegivenhed på dansk jord nogensinde, til Danmark. Jublen var stor hos arrangørerne. Knap så stor var evnen og viljen til at forholde sig kritisk til arrangementet og de skattekroner, der var postet i det. Mens de fleste andre medier udelukkende fokuserede på ishockeyforbundets, Hernings og Københavns jubel over at få VM til Danmark, satte Politikens journalister fokus på, hvordan millioner af kroner fra regioner, kommune og stat ender i lommerne hos et privat schweizisk selskab. Christian Heide-Jørgensen og Søren Lissner har afdækket, hvordan VM-værterne betingelsesløst gav afkald på at få del i et eventuelt overskud fra arrangementet og uden at stille spørgsmål lod sig blive en del af den forretningsmodel, som VM i ishockey i årevis har været ført efter. Journalisterne har set ud over skåltalerne om branding af Danmark og øget turisme, og historierne om ishockeyens købmænd bør tjene som et forbillede for andre sportsjournalister."
Kristian Brårud Larsen (Ekstra Bladet) nomineret for projektet 'Statsministeren og kvotekongen'. Juryen udtaler om journalistens arbejde:
"Jeg vælger at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning.' Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på et samråd 9. november 2017. Ekstra Bladets Kristian Brårud Larsen bed sig fast og satte sig for at undersøge, hvilke relationer der var mellem statsministeren og gruppen af fiskere, der sidder på en meget stor – for stor ifølge mange politikere – del af industrifiskeriet i Danmark. Via en gedigen gennemtrawling af sociale medier og et hav af kilder opruller journalisten, hvordan statsministeren – til trods for udsagnet om, at han ikke kender nogen kvotekonger – har boet gratis i et sommerhus ejet af en af fiskerne, ligesom det kommer frem, at han har deltaget i samme fiskers firmafest tidligere i 2017. Historierne rejser spørgsmålet, om man kan få særlig adgang til statsministeren ved at donere penge til hans fond for udsatte drenge, og om det er muligt som statsminister at skelne mellem at være privatperson og politiker."
Jonatan Placing, Michael Klint og Søren Kristensen (DR) nomineret for dokumentarserien 'De dyre direktører'. Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
"DR-journalisterne Jonatan Placing, Michael Klint og Søren Kristensen har lavet et solidt, systematisk og grundigt gravearbejde.
Journalisterne har søgt aktindsigt i lønforholdene for direktører hos alle landets kommuner samt hos regioner, styrelser, ministerier og offentligt ejede virksomheder. På den baggrund afdækker journalisterne blandt andet, hvordan offentlige direktører flere gange har hævet store fratrædelsesbeløb – uden at fratræde.
DR-dokumentarserien i tre afsnit er veldokumenteret og rummer adskillige eksempler på direktørers kontroversielle og lukrative lønordninger – også fra DR selv. Andre medier har også dækket direktørers lønforhold i det offentlige, men DR-journalisterne har generelt set gravet dybere og bredere. Serien har skabt stor debat i offentligheden."
Formidlingsprisen
Rikke Dyrberg og Ketil Astrup (TV2) nomineret for tv-dokumentaren 'Anbragt – med vold og magt i ødemarken'. Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
"I dokumentarfilmen 'Anbragt - med vold og magt i vildmarken' afslører Rikke Dyrberg og Ketil Alstrup, at en række kommuner gennem flere år har anvendt en tidligere automekaniker som social skraldemand for udsatte børn og unge. I strid med loven og med voldsomme metoder har han placeret de unge hos plejefamilier i den norske vildmark langt fra myndighedernes opsyn.
De to journalister træder i store dele af filmen i baggrunden og lader de unge selv guide og interviewe på en følelsesladet rejse tilbage til en fortid fyldt med svigt. Det er et modigt valg, som her fungerer forbilledligt. Som seer er man lænket til skærmen fra første minut, når de unge i samarbejde med journalisterne afdækker opsigtsvækkende detaljer og konfronterer den ansvarlige."
Metodeprisen
Ingen nominerede udover vindeprojektet "Drabet uden lig".
Gå tilbage