
FUJ Priserne 2023: Se vinderne og juryens begrundelser
Del:
Journalisterne Astrid Fischer, Jonas Deiborg og Laura Marie Sørensen (DR) løb med hovedprisen, da FUJ Prisen 2023 blev uddelt lørdag aften. De vandt Graverprisen for ”Kræftsagen”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”Systemsvigt, ofre, fortielser, whistleblowere og mærkbare konsekvenser. Det er kernen af, hvad undersøgende journalistik bør være, når det er allerbedst. Det er sjældent, at ét projekt indeholder alle elementer. Men det gør DR’s dækning af kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital.
I en række afsløringer har DR-journalisterne Astrid Fischer, Jonas Deiborg og Laura Marie Sørensen på vedholdende og inspirerende vis afdækket en gruopvækkende skandale, hvor hverken læger eller kræftpatienter er blevet hørt, og hvor ventetiden for over 300 alvorligt syge patienter kan have kostet liv.
Sagen har kastet lange skygger over det sundhedsvæsen, vi alle sætter vores lid til, og de afledte effekter af dækningen rækker langt ud i fremtiden.
Journalisterne har benyttet sig af en række klassiske undersøgende metoder i researchfasen, men især brugen af aktindsigt er imponerende, og der er tale om en indsats, der har været både krævende og slidsom, men som i sidste ende har givet pote.
Samlet set er DR’s ihærdige dækning af kræftsagen forbilledlig, og der er efter alt at dømme tale om livreddende journalistik. Derfor vinder projektet FUJ’s Graverpris.”
Udover Graverprisen uddelte juryen også FUJ's Formidlingspris, FUJ's Aktualitetspris og FUJ's Metodepris.
Du kan se vinderne og juryens vinderbegrundelse herunder. Nederst i artiklen kan du også se juryens begrundelser til de projekter, der blev nomineret og dermed var værdige til at vinde, men blev slået på målstregen.
FUJ’s Aktualitetspris
Vinderen af årets Aktualitetspris er Morten Pihl (Jyllands-Posten) for “Amputationssagen”.
Fotograf: Amaile Haun
Juryen udtaler om journalistens arbejde:
”Meldingen fra lægen var kontant: ”Du spilder vores tid. Det har du fandeme gjort i flere dage. Det ben skal amputeres”. Men Mogens Hedetoft Kristiansen var ikke overbevist. Han trodsede lægens klare advarsler og fiken ny vurdering af sit ben på Kolding Sygehus. Det er grunden til, at Mogens i dag har begge sine ben og kan plante tomater i haven. Amputationen var unødvendig. Men så heldige – og stædige – er der ikke mange, der er.
Vi har tillid til vores sundhedsvæsen. Til læger i hvide kitler. Men den er ikke altid velbegrundet, viser Jyllands-Postens gruopvækkende serie ’Amputationssagen’. Artiklerne er skrevet i kølvandet på en lignende skandale i Region Midtjylland, men just som de fleste tror, sagen er slut, kigger journalist Morten Pihl undrende mod øst.
Han spørger, hvorfor der netop i Region Sjælland foretages markant flere benamputationer end i resten aflandet. Svarene er så bekymrende, at 156 patienter nu er blevet vejledt om at klage. De er muligvis blevet ffejlbehandlet og har ret til erstatning. De var ikke lige så stædige som Mogens.
Det er slemt nok at få fjernet sit ben, når det måske ikke var nødvendigt. Hvad værre er, så forsømmer RegionSjælland at lære af sine fejl. I stedet skjules ventetider og kvalitetsproblemer i skriftlige politikersvar, og farcen når sit højdepunkt, da en ny handlingsplan fejres med en benamputeret kagemand.
Det er despekt for patienterne, men heldigvis giver Morten Pihl dem genoprejsning. For det arbejde er han fuldt fortjent at modtage FUJ’s Aktualitetspris.”
FUJ’s Formidlingspris
Vinderen af FUJ’s Formidlingspris er Søren Mejer Jensen, Allan Christiansen og Jais Nørgaard Alstrøm (Radio4) for “Den døde pige i lægehuset”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”Podcastserien ‘Den døde pige i lægehuset’ er en rystende historie om en otteårig pige, der dør under et astma-anfald på en lægeklinik i Sønderjylland. Et barn bør ikke dø af et astmaanfald i Danmark.
Pigen er datter af syriske flygtninge, og journalisterne afslører gennem deres arbejde, hvordan sprogbarrierer har haft fatale konsekvenser. Som en læge siger i podcasten, er der en tendens til at sige ‘shit happens’, når der opstår kultur-og sprogbarrierer i sundhedsvæsenet.
Lægeklinikken i Sønderjylland giver i praksis en otteårig pige ansvaret for sit eget liv, hvilket siden er blevet kritiseret af myndighederne.
Journalisterne er vedholdende, de banker på døre, forsøger gentagne gange at konfrontere den kritiserede lægeklinik ved at troppe op fysisk, og de formår at få det maksimale ud af deres aktindsigtsbegæringer.
Formidlingen er stærk, doserer de dramatiske virkemidler klogt, og journalisterne arbejder i podcasten selv med tolke på den måde, som sundhedsmyndighederne burde have gjort.
De udfolder også en lignede sag med en treårig syrisk dreng, der også dør af en akut tilstand. Som den helt store bedrift formår podcasten gennem de to stærke cases at afdække et strukturelt problem om ulighed i sundhedsvæsenet. Derfor tildeles ‘Den døde pige i lægehuset’ FUJ’s Formidlingspris.”
FUJ’s Metodepris
Vinderen af FUJ’s Metodepris er Mads Lorenzen (Version2/Ingeniøren) for “Huller i MitID”.
Fotograf: Amaile Haun
Juryen udtaler om journalistens arbejde:
”Måske har nogle af jer spekuleret over, hvorfor der dukker QR-koder op, når I skal bruge MitID. Enkelte har måske ligefrem overvejet, hvem de kan stille til ansvar for bøvlet med at skulle scanne koder i tide og utide.
Lad os bare afsløre det: Det er Mads Lorenzens skyld.
Og i stedet for at blame ham for det, nominerer vi ham til FUJ’ Metodepris 2023.
Da han som journalist på Version2/Ingeniøren hørte historien om, at vores allesammens MitID var født med alvorlige sikkerhedshuller, satte han sig for at teste det.
Med et simpelt program hentede han på en enkelt nat 18.000 danskeres brugernavne ud af MitID. Sidenviste han med et andet simpelt program, hvordan man kan blokere et stort antal - aftalte – brugernavne fra MitID i ugevis. Uden at nogen opdagede det.
Myndighederne afviste længe, at der var problemer med sikkerheden, men måtte give sig, da Mads Lorenzen uden at genere eller krænke MitID-brugerne havde demonstreret, hvor let det ville være for folk med onde hensigter at hacke MitiD.
Det hele endte med, at digitaliseringsministeren måtte stå skoleret i et samråd og love bedre sikkerhed i MitID med nye opdateringer, med QR-koder.
For en virkelig stærk historie baseret på et metodisk originalt, inspirerende og virkningsfuldt stykke arbejde, vinder Mads Lorenzen FUJ’s Metodepris.”
Stort tillykke til vinderne!
Nedenfor kan du se, hvad juryens sagde om de andre nominerede projekter:
Nominerede til FUJ’s Graverpris
Jesper Sørensen (TV SYD) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i graver-kategorien for ”Glemte nummerplader giver kæmperegninger”.
Juryen udtaler om journalistens arbejde:
”Der er ikke mange graverhistorier, der kan prale af at have forskånet almindelige mennesker for regninger for 900 millioner. Men det kan TV SYDs ‘Glemte nummerplader giver kæmperegninger,’ der er en grotesk historie om, hvordan regninger for nummerplader på henlagte køretøjer gennem årene har vokset sig til ublu summer. Indtil Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring besluttede sig for at indkræve de mange penge med - hvad der med TV SYDs hjælp - skulle vise sig at være urimelige opkrævningsmetoder.
På grund af det vågne lokaljournalistiske arbejde endte forsikringsbranchen med at eftergive gæld fra helt almindelige danskere for op mod 900 millioner kroner. Blandt andre slap en førtidspensionist, der havde skrottet en 16 år gammel bil, for en regning på 325.000 kroner. TV SYD kunne også beskrive, hvordan der i denne slags tvister ikke er ordentlige vilkår for de ramte, selvom der er så mange penge på højkant, at folkkunne drives fra hus og hjem.
Dækningen af sagen har dannet præcedens, der gør, at nye sager stadig vindes i de danske retter den dag i dag - alt sammen takket være forbilledlig lokaljournalistik og én mands vedholdende virke.
På et stærkt fundament af metodisk grundighed, systematisk kildearbejde og glimrende cases nomineres ‘Glemte nummerplader giver kæmperegninger’ derfor til FUJ’s Graverpris.”
Katrine Lønstrup, Kasper Frandsen og Andreas Krog (Altinget) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i graver-kategorien for ”Våbensagen”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”Det er set før; bag en lille, tilsyneladende banal historie gemmer sig en langt større. Men for at finde den skal man stille det helt rigtige spørgsmål.
For hvorfor skulle det egentlig gå stærkt med at træffe beslutningen om at købe for 1,7 mia. kroner våben i Israel? Det besluttede Katrine Lønstrup, Andreas Krog og Kasper Frandsen at finde svaret på.
Ved brug af klassiske graver-værktøjer og stor faglig indsigt lirkede trioen sandheden frem. Og afdækkede dermed en af årets absolut vigtigste historier; Folketinget fik vildledende oplysninger op til det store våbenkøb.
I sig selv en skandale. Som allerede har haft store konsekvenser. Desuden sætter afsløringen vigtige spørgsmål til proceduren for de kommende års milliardinvesteringer i Forsvaret.
Katrine Lønstrup, Andreas Krog og Kasper Frandsen lugtede en historie for næsen af alle andre. Og fandt den. Derfor nomineres de til FUJ’s Graverpris.”
Lone Andersen, Victor Emil Kristensen og Jesper Høberg (Finans) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i graver-kategorien for “Forgyldte energikøbmænd“.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”Da den internationale energikrise rasede og fik danskernes energiregninger til at eksplodere, flød medierne over med casehistorier om danske forbrugere, der kæmpede for at kunne betale de enorme regninger.
Alt imens var et skjult klondike af energikøbmænd ved at blive skabt, og i foråret afslørede Finans’ Jesper Høberg, Victor Emil Kristensen og Lone Andersen, hvordan enkelte energihandlere stod til astronomiske millionbonusser. Det blev startskuddet til en original dækning af energikrisens følger.
Gennem et hav af artikler har journalisterne på forbilledlig vis sat spot på en branche, de færreste danskere kendte i forvejen. Journalistikken er kritisk og nysgerrig og forfalder aldrig til forargelse over de store milliongevinster, og metodisk er der tale om et imponerende kildearbejde.
Samlet set er der tale om undersøgende journalistik af høj kvalitet, og derfor er ’De forgyldte energikøbmænd’ nomineret til FUJ’s Graverpris.”
Nominerede til FUJ's Aktualitetspris
Anders Bindesbøll, Jakob Rasmussen, Søren Kristensen, Sofie Hector Borup, Marie Kildebæk, Jakob Franck og Nikolaj Fuglsang (DR) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i aktualitets-kategorien for “Kejserens nye klub”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”Den besynderlige historie om nordjyske Jammerbugt FC har været fulgt nøje af mange danske medier, menjournalisterne bag ‘Kejserens nye klub’ viser eksemplarisk, hvordan en tilsyneladende lille historie kan rumme meget mere, når man går dedikeret og grundigt til værks.
De har taget et spadestik dybere i Klaus Dieter-Müllers skjulte fortid og er kommet med vigtige afsløringer om den mand, der ellers skulle være fodboldklubbens nye håb.
Anders Bindesbøll, Jakob Rasmussen, Søren Kristensen, Sofie Hector Borup, Marie Kildebæk, Jakob Franck og Nikolaj Fuglsang har afdækket, hvordan Klaus Dieter-Müller ikke betalte sine spillere løn, at han havde holdt en milliongæld i Tyskland skjult, og at han havde købt klubben med penge fra en hemmelig konto i Schweiz.
Man bliver draget af fortællingen om den tyske fantast hele vejen igennem podcasten og sidder tilbage med en følelse af, at den her historie er billedet på noget meget større end Jammerbugt FC.
En vigtig historie, som giver os et konkret indblik i dansk fodbolds dilemma med udenlandske investorer. Derfor er deres arbejde med ‘Kejserens nye klub’ nomineret til FUJ’s Aktualitetspris.”
Nominerede til FUJ’s Formidlingspris
Louise Dalsgaard, Frederik Hagemann-Nielsen, Viktor Reddersen, Kevin Shakir, Signe Mansdotter og Lisbeth Dilling (DR) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i formidlings-kategorien for “Mørklagt: Agent Samsam”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”Den danske statsborger Ahmed Samsam blev i 2018 af en spansk ret idømt 8 års fængsel for terror. Det er fakta.
Men ellers er det meste i sagen om Samsam omgærdet af mystik. Eller som justitsministeren har formuleret det; den indeholder et tomrum af fakta.
Flere medier har lagt mange journalistiske ressourcer i at udfylde dette tomrum. Og både sammen og hver for sig har disse medier afdækket væsentlige aspekter i sagen Samsam.
Men DR’s journalister med Louise Dalsgaard i spidsen er nået særskilt langt. Med tv, podcast og artikler som platforme.
Gennem et grundigt og balanceret arbejde er det lykkedes holdet på en forståelig måde at fortælle historien fra start og frem til nu.
Derfor er ”Mørklagt; Agent Samsam” nomineret til FUJ’s Formidlingspris.”
Cordelia Weber, Mathias Tuxen og Andreas Wentoft (B.T.) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i formidlings-kategorien for “Skåret i stykker”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”I ‘Skåret i stykker’ beskriver B.T., hvordan en lang række kvinder er blevet skamferet af den samme danske læge under deres kosmetiske operationer. Flere af dem er efter deres operation blevet indlagt på danske hospitaler med alvorlige komplikationer.
Der er ikke blot tale om enkeltsager, men systematisk svigt og misbrug af lægelig autoritet, og journalisterne lykkes med at interviewe og indsamle skriftligt materiale fra 21 berørte kvinder.
B.T. afdækker både sagen med groteske billeder på sin hjemmeside og laver en podcast, hvor kvinderneseftertænksomhed og sårbarhed får lov til at træde frem. På den måde formår B.T. at formidle samme sag til to forskellige målgrupper.
Den skruppelløse læge er lykkedes med at fortsætte sit virke, fordi det danske og svenske sundhedssystem ikke taler sammen. Podcasten afdækker dygtigt, hvordan lægen har formået at udnytte dette silosystem.
Lægens nuværende chef ønsker ikke at stille op til interview, og derfor besøger journalisterne til sidst til den svenske klinik under dække af, at de ønsker en patientkonsultation. Konfrontationen med chefen er tåkrummende pinlig, og journalisterne skal have stor ros for at turde blive i situationen og rent faktisk ende med at få svar på deres spørgsmål.
For den forbilledlige journalistik og en effektiv formidling, nomineres ‘Skåret i stykker’ derfor til FUJ’s Formidlingspris.”
Nominerede til FUJ’s Metodepris
Alexander Hecklen, Nis Kielgast, Jakob Ussing, Søren Nielsen, Ole Ørskov og Emil Ingvorsen (DR) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i metode-kategorien for “Afsløringer af fejl i de nye ejendomsvurderinger”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
”Da Skats nye ejendomsvurderinger i september 2023 blev tilgængelige for de danske boligejere, stod to ting klart: Det skandaløse bolig-kaos ser ud til at fortsætte langt ud i fremtiden, og samtidig kunne det konstateres, at DR i månederne op til de nye vurderinger havde lavet det, som bedst af alt kan betegnes som en profetisk dækning.
Ret beset burde det ikke komme som en overraskelse, at tusindvis af de nye ejendomsvurderinger har vist sig at være pilskæve, for DR’s Alexander Hecklen, Nis Kielgast, Jakob Ussing, Søren Nielsen, Ole Ørskov og Emil Ingvorsen har gennem det seneste år lavet den ene afsløring efter den anden, der dokumenterer problemerne med det nye ejendomsvurderingssystem.
Journalisterne er gået nye innovative veje og har undervejs programmeret nye værktøjer og jongleret med tusindvis af datasæt, der har skabt fundamentet for en dækning, der har stor samfundsrelevans. Samlet set finder juryen, at der er tale om et metodisk stykke arbejde i særklasse, der er både kreativt og omfattende, og som kan inspirere andre undersøgende journalister. Derfor nomineres de til FUJ’s Metodepris.
Mathias Glistrup, Thomas Gösta Svensson, Lasse Egeris og Kristian Kornø (Danwatch og Ekstra Bladet) er nomineret til FUJ Prisen 2023 i metode-kategorien for “Rockwools russiske forbindelse”.
Juryen udtaler om journalisternes arbejde:
Hvordan dækker man 1-årsdagen for krigen i Ukraine på en original måde? For eksempel ved at dykke ned irussisksprogede, offentlige udbudsdatabaser, som Ekstra Bladet og Danwatch har gjort.
De to medier afdækker, hvordan Rockwools materialer har været brugt til at opbygge og modernisere den russiske flåde.
De viser, hvordan mindst 31 avancerede krigsskibe og ubåde i Ruslands flåde er blevet isoleret med Rockwools produkter siden annekteringen af Krim i 2014, herunder spionskibe, atomubåde, landgangsskibe og fregatter.
Med afsløringerne stiller journalisterne vigtige etiske, moralske og strategiske spørgsmål om den vestlige industri - hvad har vi brugt tiden på efter annekteringen af Krim?
Journalisterne beslutter sig for at gennemgå de offentligt tilgængelige russiske udbudsdatabaser - på russisk.
De laver deres eget pythonscript og krydstjekker oplysninger med avanceret billedsøgning, og deres arbejde er så systematisk, at de også bevidst laver stavefejl i deres søgninger, for at få al information med.
Deres researchadgang bliver gentagende gange lukket ned, og de må oprette nye VPN-adresser og benytte en Tor-browser med russisk exit-node.
Metodearbejdet er både kreativt og inspirerende, og for det er journalisterne nomineret til FUJ’s Metodepris.”
Gå tilbage